تعمیرات تلفن همراه و معرفی بهترین و ضروریترین ابزارها
اگر متخصص تعمیرات تلفن همراه و یا شخص کاربلدی هستید که قصد تعمیر تلفن همراه را دارد، پس بایستی با کلیهی ابزار و یا جعبه ابزارهای موردنیاز برای تعمیر موبایل و تبلت آشنا باشید. بدون داشتن مجموعهای از ابزارهای کاربردی و ضروری قادر به باز کردن و سپس تعمیر گوشی همراه نخواهید بود. لازم به ذکر است که خرید ابزارهای باکیفیت اهمیت بسیاری دارد که برای این کار شما باید بهترین شرکتهای تولیدکنندهی ابزارهای مورد نیاز را بشناسید.
ابزارهای موردنیاز برای تعمیرات تلفن همراه
به همین منظور ما لیست کاملی از ابزارها و تجهیزات مورد نیاز برای تعمیرات تلفن همراه و آیفون را برایتان ارائه میدهیم. همچنین از تمامی این ابزار برای تعمیر تبلت نیز میتوانید استفاده کنید. خرید تمام ابزارهای گفته شده ضرورتی ندارد. تنها میتوانید آنهایی را که مورد نیازتان هستند را خریداری کنید چون بسیاری از آنها تنها برای مشکلات بزرگ و پیشرفته مورد نیاز است و خرید آن فقط برای متخصصان پیشنهاد میشود. برای نمونه شما تنها درصورتی که میخواهید لحیمکاری انجام دهید به مکان لحیمکاری و ابزارهای موردنیاز آن احتیاج دارید. در غیر این صورت شما اینها را به عنوان ابزارهای اولیه نگه میدارید.
کلیه ابزارها و تجهیزات لازم برای تعمیرات تلفن همراه به شرح زیر است:
A. ابزارهای باز کردن
1. آچار پیچ گوشتی
اولین ابزاری که برای باز کردن تلفن همراه به آن نیاز دارید، آچار پیچ گوشتی است. آچار پیچ گوشتی انواع مختلفی دارد. رایجترین نوع مورد استفاده آنها آچار پیچ گوشتی فیلیپس است که سر آن به شکل مثبت (+) است. آچار پیچگوشتی Pentalobe نیز برای پیاده سازی (بازکردن) اجزای آیفون مورد استفاده قرار میگیرد.
متداولترین ابزار مورد استفاده دیگر آچاری است به نام torx که سر آن به شکل ستاره است. سایر T6 در نوع torx بیشتر از همه مورد استفاده قرار میگیرد. این آچار پیچگوشتیها بسته به اندازه سرشان سایزهای متفاوتی دارند. بهترین کار خرید مجموعهی کامل ابزاری است که شامل تمام انواع آچار پیچگوشتیهای موردنیاز برای بازکردن گوشی باشد.
2. بازکنها
این ابزار برای باز کردن پوشش یا بدنهی قفل شده استفاده میشود. آنها در اشکال مختلف عرضه میشوند و شما میتوانید نوع پیشنهاد شدهی آن و یا مناسبترین آن را به کار ببرید. همچنین یک پایه مکنده جز دستهی بازکنها است.
3. پنس
پنس یا انبرکها برای نگه داشتن و یا برداشتن قطعات الکترونیکی و یا هروقت که به نگه داشتن قطعات یدکی دیگر نیاز است، استفاده میشوند.
B. ابزارهای پاکسازی و تعمیر:
1. IPA
محلول پاککنندهی موردنیاز برای صفحه مدار چاپی (PCB)، IPA (الکل ایزوپروپیل) است که به پاککنندهی PCB نیز معروف است. همچنین میتوانید از الکل یا تینر به عنوان جایگزینی برای اینها استفاده کنید. کار اصلی این محلولها پاکسازی PCB و سپس خشک شدن فوری آن است.
2. برس زدن
برس زدن برای زدودن و پاکسازی گرد و غبار و کثیفی در داخل تلفن یا روی PCB استفاده میشود.
3. دستگاه پاککنندهی اولتراسونیک
پاککنندهِ اولتراسونیک برای پاکسازی اساسی PCB بکار میرود. همچنین درصورت وجود اتصال کوتاه از آن به عنوان تعمیرکنندهی مادربرد استفاده میشود.
C. ابزارهای تست و بررسی
1. مولتی متر
مولتی متر برای بررسی و تست کردن قطعات و اجزای یدکی مختلف به کار میرود. این دستگاه برای بررسی باتری، میکروفون، بلندگو، بلندگوی صدا بلند و غیره استفاده میشود. همچنین مولتی متر برای بررسی خطوط منقطع روی PCB کابرد دارد. مولتی مترها 2 نوع دارند. مولتی متر دیجیتال و مولتی متر آنالوگ. البته به دلیل دقت و سهولت مولتی متر دیجیتال بهتر است از این نوع آن استفاده کنید.
2. ابزار تعمیر LCD
در تلفنهای هوشمند چون همهی شما تنها دربارهی ترک خوردن LCD شنیدهاید، باید بدانید گاهی اوقات ترک خوردن در صفحهی لمسی (شیشهای) نیز وجود دارد. چون LCD و صفحهی شیشهای هر دو به هم پیوسته هستند، اگر نیاز به تعویض آنها دارید، بایستی مجموعهی کاملی برای هر دو خریداری کنید. بنابراین بسیاری از افراد درصورت ترک خوردن صفحهی شیشهای، برای صرف جویی در هزینه، فقط به تعویض این قطعه بسنده میکنند. بنابراین باید صفحهی شیشهای را از LCD جدا کرده و با دقت آن را بیرون بیاورید. برای این منظور به دستگاه جدا کنندهی شیشه نیاز دارید.
D: لحیمکاری و حذف لحیم
1. موقعیت دوباره کاری
محل دوباره کاری به منظور گرم کردن و تعویض ICs (تراشهها) بر روی مادربرد استفاده میشود. همچنین این مورد برای بیرون آوردن و یا نصب قطعات و اجزای لحیمکاری شده بر روی PCB کاربرد دارد.
2. هویه لحیمکاری
هویه لحیمکاری برای لحیم کردن و حذف لحیم از قطعات و اجزای که روی PCB لحیمکاری شدهاند مورد استفاده قرار میگیرد. همچنین این وسیله برای ساخت اتصالاتی مثل پلبندی خطوط منقطع به کار میرود.
3. روغن لحیمکاری
این ماده برای گرم کردن و پاکسازی ICs استفاده میشود. این ماده هنگام گرم کردن و پاک کردن آنها بر روی لبهی IC قرار میگیرد.
4. سیم لحیمکاری
سیم لحیمکاری برای لحیم کردن قطعات استفاده میشود. نسبت قلع یا سرب در بیشتر سیمهای لحیم 60:40 است. چون سرب برای سلامتی مضر است میتوانید از سیم لحیم بدون سرب استفاده کنید.
5. سیم اتصال (جامپر)
این وسیله یک سیم از جنس مس است که برای سیمپیچی موتورها استفاده میشود. درصورت بازبودن (انقطاع) خطوط این وسیله برای ساخت اتصال از یک نقطه به نقطهی دیگر کاربرد دارد.
E. ابزارهای متفرقه
1. انبردست باریک
شما برای بریدن سیمها و یا به آرامی درآوردن قسمتهایی که راحت بیرون نمیآیند به این وسیله نیاز دارید.
2. نگهدارنده PCB
این وسیله گیرندهی PCB نیز نام دارد. هنگامیکه روی یک PCB مشغول لحیمکاری هستید به یک نگه دارندهی PCB برای جلوگیری از تکان خوردن نیاز دارید.
3. لامپ
لامپ برای روشن نگه داشتن مکان تعمیر بهتر است چون به وسیله آن خیلی واضحتر میتوانید ببینید ولی اگر به نور نیازی نیست، داشتن این وسیله ضرورتی ندارد.
4. ذرهبین
برای مشاهده دقیق PCB لازم است تمام اجزای کوچک را بتوانید ببینید.
5. منبع تغذیه DC
منبع تغذیه DC که توسط متخصصان تعمیرات به عنوان شارژر باتری، تقویتکننده باتری و عیبیاب باتری نامیده میشود. در کشورهای جنوب آسیا به /آن دستگاه jhatka نیز میگویند. کار این دستگاه تبدیل جریان AC به جریان DC است. برای شارژ سریع باتری استفاده میشود و به ندرت توسط متخصصان تعمیرات تلفن همراه به کار میرود.
علاوه بر ابزارهای ذکر شده در بالا ابزارهای دیگری نیز مورد استفاده قرار میگیرند که چون به اندازه موارد ذکر شده متداول نیستند، از ذکر آنها خودداری کردیم. متخصصان همچنین میتوانند برای دریافت جدیدترین بروزرسانیها و نکات مربوط به تعمیر تلفن همراه به وبلاگ مای فون و مقالات تعمیر تلفن همراه مراجعه کنند. همچنین شما میتوانید با مشارکت با بهترین موسسات تعمیر گوشی، تعمیرات مربوط به تلفن همراه را بیاموزید. این موسسات آموزشی، آموزش مناسبی درباره نحوه تعمیر تلفن همراه و تبلتهای پیشرفته به شما ارائه میدهد.
منبع: