هاله تصویر در تلفن همراه چیست؟
پیش از این در مورد ساختار و تکنولوژی صفحه نمایشهای LCD، LED، OLED و… در مقاله «تفاوت میان صفحه نمایشهای LED، LCD و TFT» صحبت کردیم و ویژگیها و معایب هر کدام را برشمردیم. در این میان تکنولوژی جالب و منحصر به فرد LED وOLED که دل خیلی از مشتریان گوشیهای تلفن همراه را ربوده است، عیب مخوف بزرگی دارد که خیلی از کاربران خود را درگیر کرده است.
این عیب خوشبختانه برای ال سی دیها به وجود نمیآید. نکتهای که مطرح میشود این است که نمایشگرهای OLED با گذشت زمان از دچار این نقص میشوند. این نقص افتادن هاله و سایه تصاویر است. برای مثال آیکن یک اپلیکیشن و یا یک کلمه برجسته که دائما روی صفحه نمایش داده میشود، به صورت ثابت روی تصویر نقش میبندد.
در اصطلاح انگلیسی به این مشکل ghost image ,screen burn-inگفته میشود. کلمه ghost در زبان انگلیسی به معنای روح و شبح است. شاید علت این نامگذاری با این توضیحات کاملا معلوم باشد. زمانی که تصاویر وجود نداشته باشند؛ ولی شبح و سایه آنها بر روی صفحه نمایش به صورت ثابت باقی مانده است.
مانند بسیاری از مباحث، شما احتمالاً حکایات زیادی از این موضوع شنیدهاید؛ ولی علت اصلی این اتفاق چیست؟ آیا راه چارهای در این مورد وجود دارد؟
شاید هرگز این مشکل را تجربه نکرده باشید؛ اما بسیاری از مصرف کنندگان هنگام تصمیم گیری برای خرید یک گوشی تلفن همراه گرانقیمت، نسبت به سوختن صفحه نمایش آن محتاط هستند. برای رفع هرگونه نگرانی، مای فون قصد دارد به تمام سؤالات کلیدی در مورد این مشکل پاسخ دهد، سوالاتی مانند اینکه: چرا این اتفاق میافتد و برای جلوگیری از آن چه کاری میتوانم انجام دهیم و چه راه حلهایی برای رفع آن وجود دارد؟
هاله افتادن در تصویر صفحه نمایش موبایل چیست؟
در مقدمه گفته شد که این اتفاق در انگلیسی دو نام دارد. یک مورد آن شبح تصویر است که علت این نام گذاری را توضیح دادیم و نام دیگر آن screen burn-in است. burn-in در انگلیسی به معنای سوخته میباشد. نام سوزاندن کمی گمراه کننده است، زیرا هیچ نوع احتراق و گرمایی در این مشکل دخیل نیست. در عوض، این اصطلاح برای توصیف صفحه نمایشگری استفاده میشود که از تغییر رنگ دائمی در هر قسمت از تصویر رنج میبرد. این مشکل ممکن است به صورت یک متن، طرح کلی، یک تصویر، محو شدن رنگها یا سایر الگوهای قابل توجه در صفحه نمود پیدا کند. این نمایشگر همچنان به صورت عادی کار میکند؛ اما یک تصویر یا تغییر رنگ برجسته قابل توجه وجود داشته که با روشن شدن صفحه همچنان ادامه دارد. گاهی این مشکل به عنوان یک مسئله نرم افزاری شناخته میشد؛ ولی در اصل این اتفاقی است که در اثر فرسایش سخت افزاری به وجود میآید.
تاریخچه
تاریخچه این مشکل در واقع به مانیتورهایCRT قدیمی باز میگردد، در جایی که تصاویر از ساطع شدن ترکیبات فسفر تولید میشدند، آن نمایشگرها درخشندگی خود را با گذر زمان از دست میدادند. برای پنلهایLCD نیز میتواند مشکلات مشابهی به وجود آید؛ اما این مشکل به دلیل تکنولوژی ساخت LCDها بسیار نادر است.
اگرچه مشکلات CRT قدیمی و بد بودند؛ اما نمایشگرهای هوشمندOLED امروزی میتوانند از یک مشکل مشابه رنج ببرند. معمولا قبل از ظهور چنین خطایی، ما احتمال بروزش را نمیدهیم.
در زیر نمایی از این اتفاق را میبیند:
علت ایجاد هاله تصویر
علت ایجاد این اتفاق، بالا رفتن عمر اجزای تولید کننده نور صفحه نمایش است. همانطور که پیش از این در مقاله «تفاوت میان صفحه نمایشهای LED، LCD و TFT» توضیح دادیم، صفحه نمایشها LED از طریق چراغهای ال ای دی که در سطح صفحه هستند، ایجاد تصویر میکند. به تدریج با گذشت زمان و با افزایش سن این قطعات، میزان روشنایی و تولید رنگ پانلها تغییر میکند. همه نمایشگرها با افزایش سن، تغییر رنگ را تجربه میکنند، با فرسودگی، برخی از قسمتهای صفحه نمایش سریعتر از سایرین خراب میشود. این میتواند به تدریج رنگهای قابل درک صفحه را در یک منطقه بیشتر از سایرین تغییر دهد و آنچه را که مانند شبح به نظر میرسد را در تصویر ایجاد کند.
چرا گلکسی اس ۸ سامسونگ و گوشیهای مشابه این مشکل را درک میکنند؟
همانطور که میدانید در گوشی موبایل سامسونگ گلکسی اس ۸ از دکمه هوم ظاهری استفاده نمیشود و این دکمه به صورت تصویر، در پایین صفحه نقش میبندد. یکی از علتهای اصلی تثبیت تصویر و ایجاد هاله در صفحه نمایش، تکان نخوردن یک تصویر و ثابت بودن آن روی صفحه نمایش است. این اتفاق بیشتر برای صفحه نمایش گوشیهای ویترینی و یا تصاویر همیشه ثابتی همچون دکمه هوم در گلکسی اس ۸ ایجاد میشود.
در آپدیتها و ساخت سامسونگ Galaxy S8 به منظور جلوگیری از این مشکل، دکمه هوم جابجایی و لرزش (بسیار ظریف) دارد تا بیش از حد در حالت ایستا نباشد. این مورد توسط کارشناسان گلکسی تأیید شده است.
این یک ترفند برای جلوگیری از ایجاد هاله و ثبوت تصویر بر صفحه نمایش گوشی است. همچنین ساعت Galaxy S8 نیز حرکت می کند و سامسونگ در به روزرسانی خود، تازه شدن صفحه نمایش Galaxy S7 را منتشر کرد تا محتوای آن با حرکات کوچک تغییر کند.
دکمه خانه بخش اصلی از صفحه نمایش است که به طور دائمی نمایش داده میشود؛ اما در واقع همیشه اینطور نیست. وقتی وارد برنامههای خاصی میشوید این دکمه خاموش شده و با ضربه زدن به صفحه نمایش داده شده و حتی موقتی حذف میشود. اگر اتفاقاً در حال انجام کاری هستید که به زمان زیادی روی صفحه نمایش نیاز دارد، مانند خواندن کتاب الکترونیکی یا تماشای فیلم، نوار کنترلی که دکمه خانه در آن قرار دارد را خاموش کنید.
بنابراین، زمانهایی که صفحه نمایش تلفنهای هوشمند برای تولید یک تصویر ثابت برای مدت طولانی تلاش میکند باید تلاش کنید که تغییری در ثبوت تصاویر برای مدت طولانی انجام دهید.
هیچ صفحه نمایش ال ای دی کاملاً از ثبوت تصویر و ایجاد هاله مصون نیست و چراغهای LED که باعث ایجاد تصاویر در این نوع از صفحه نمایشها شده به مرور زمان خراب میشوند. اگرچه ممکن است نمایشگرهای گلکسی S8 و S8 پلاس سریعتر از سایرین دچار سوختگی شوند، در این حالت به نظر میرسد سامسونگ اقدامات احتیاطی لازم را انجام داده است. صفحههای S8/ S8 Plus احتمالاً مانند سایر دستگاه ها مستعد ایجاد این مشکل هستند.
اگر نگران گوشی خود هستید، باید حالت Always On Display را خاموش کرده و نوار nav را به طور کامل حذف کنید تا از شر عناصر ثابت خلاص شوید؛ ولی این جمله به همین میزان که به نظر میرسد طعنه آمیز است.
راه حل از بین بردن ثبوت هاله تصویر در صفحه نمایش موبایلها
بعضی از افراد میگویند که با نرم افزارهای رایگان و ارزان قیمتی که وجود دارد میتوان این مشکل را تا حدودی حل کرد؛ ولی پیشنهاد ما به شما این است که پیش از دانلود این نرم افزارها بخش نظرات کسانی که قبلا این نرم افزار را دانلود کردهاند را بخوانید تا مثل ما متوجه شوید این نرم افزارها چه بلای بدتری را سر گوشی شما میآورند. یکی از کاربران این نرم افزارها نوشته بود که پس از نیم ساعت به طور کل صفحه نمایش گوشیاش از کار افتاد و حدود ۵۰ نفر دیگر نیز این حرف را تایید کرده بودند.
حال آیا واقعا راه حلی برای این مشکل وجود دارد؟